Kalkulator Persaraan – Retirement Calculator. Jom Kira!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Jika kita muda, umur 20 an tak bererti tak perlu rancang persaraan sebab dari muda lah waktu yang sesuai untuk kita bermula, dengan itu mudah untuk kita mencapai objektif persaraan kita.

Jika dah tua, terus terang agak sukar lah kerana ia memerlukan dana dan pengorbanan yang agak besar.

Perlu ke rancang persaraan?
Jawapan nya – kalau ada lagi bagus.
Ia ibarat itinerary travel kita lah. 
Contoh jika kita nak melancong ke Europe, kita kena ada itinerary.
Cukupkah kos travel? Apa kenderaan yang kita plan nak pakai? Apa routenya? Berapa hari? Berapa banyak saving yang nak disediakan.
Begitu jugak dengan persaraan.

Bersara ni tak semestinya pada umur 55. Umur 50 pun kita dah  boleh bersara jika dah bersedia.
Dan bersara tak bermaksud kita lepak tidur goyang kaki saja. Kita buat kerja juga cuma tiada paksaan, tiada stress dan secara leisure.

Walau bagaimana pun, perkara ni tak terpakai pada sebilangan pesara kerajaan kerana mereka sememang nye mempunyai wang pencen. Gratuity yang mereka terima pun banyak, belum kira golden handshake jika mereka mempunyai banyak cuti yang di carry forward.

Saya sangat mahukan orang ramai celik kepada persediaan persaraan, atas kesedaran itu lah saya siapkan satu applikasi yang ni namakan money planner. Ia baru diperingkat beta version tetapi berfungsi untuk mengira jumlah dana persaraan yang agak accurate.

Sila klik link kat link atau gambar di bawah ni untuk pergi gi app tersebut.
https://app.visikewangan.com



Atau scan QR Code di bawah ni untuk direct pergi ke apps tersebut.

Saya galakkan anda komen di ruangan komen untuk penambah baikan.

Tahu Tak Macam Mana Nak Guna?
Just follow sequence nak setup Retirement Planning via app.visikewangan.com

1. Profile – Auto fill up via your login. Contoh Google
– Please complete telephone number

Then click Update

2. Employment
– Fill up nama Company
– Annual Salary. Contoh: RM48000 jika gaji RM4000/sebulan.
– Annual Growth Rate – Expected kenaikan gaji tiap2 tahun. Contoh: 3%
– Caruman Majikan – Normal 12%
– Caruman Pekerja – Normal 9% atau 11%


Then click Update
3. Investment
– Listkan semua liquid asset yang ada, expected return dan investment worth. Contoh:

Selesai click Home

4. Retirement

Isikan semua maklumat yang diperlukan:
– Present Age – Usia terkini

– Retirement Age – Usia pencen sebagai contoh 55 (Normal usia pencen bagi swasta).

– Life Expectancy – Jangkamasa usia dana pencen untuk dipakai sehingga habis. Contoh: 70 tahun

– Expected Inflation Rate – Anggaran Kadar inflasi. Contoh 3% (National inflation rate)

– Desired Annual Retirement Income – Aggaran pendapatan yang diperlukan sebulan selepas pencen. Contoh RM48k jika sebulan RM4k.

– Retirement Investment Rate Return – Anggaran Kadar pulangan dana yang disimpan selepas pencen. Contoh 6% (EPF rate)

– Do you have EPF Account – Klik jika mempunyai EPF

– Existing EPF Balance – Letakkan amaun KWSP akaun 1 dan akaun 2

– EPF Rate Of Return – Anggaran kadar pulangan KWSP. Purata 6%
– Property – Klik Yes jika mempunyai asset seperti rumah etc, letakkan nilai dan juga kadar kenaikan hartanah tersebut.

Ada dua kategori pengguna yang saya cadangkan
Free User – User yang just nak tahu berapa amaun retirement mereka dan berapa lama boleh bertahan. Something like that.
Premium User (Financial Planner) – Boleh utilise Cash flow dan Networth. Dan output dari sini akan dimasukkan dalam retirement planning, especially bahagian asset.

Untuk contoh penggunaan, sila lihat post saya sebelum ni.
https://www.visikewangan.com/bersediakah-kita-untuk-bersara/

 

My Next Plan – Moving Forward.
New features
1. Financial Ratio
          Debt Service Ratio (DSR)
          Debt To Asset Ratio
          Solvency Ratio
          Etc
2. Wujudkan 2 jenis akaun
          Free User – Ada retirement plan sahaja.
          Premium User (Financial Planner) – Ada Cash flow, net worth, invitation to client to fill up information, manage client, manage underline, manage underline client
3, Estate Planning
          Simple Faraid. Based on the asset that users have and her/his heirs.
4, Takaful planning
5. Tax planning 

Azmarnizam Omar
Licensed Financial Planner
eCMSRL/B8401/2018
013 33305958

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

× Pertanyaan? Whatsapp je!