rENEWABLE ENERGY – Kenapa ia penting untuk masa depan negara kita?

Saya terarik dengan perancangan eknonomi Madani negara Malaysia kita berkenaan dengan tenaga boleh baharu (renewable energy) yang dah pun menjadi agenda nasional.

Saya rasa tenaga boleh baharu ini adalah perkara baru kepada negara kita dan kebanyakkan kita pun tak faham dan tak nak ambil tahu sangat pasal benda ni.
Mungkin kalau ada yang faham pun hanya lah skop kecil yang selalu kita guna pada skala yang kecil dengan menggunakan tenaga solar.

Tetapi sebenarnya, fungsi tenaga baru ni amatlah luas dan memerlukan penglibatan banyak pihak termasuk rakyat Malaysia sendiri kerana ia bakal mencorakkan masa depan ekonomi rakyat dan negara kita.

Tenaga boleh baharu ni, iatu dalam bahasa ingeeris dinamakan renewal enegerny yang membawa maksud “energy from a source that is not depleted when used, such as wind or solar power”
Tenaga yang kita guna selama ini adalah menggunakan sumber asli bumi seperti arang baru, petroleum, gas dan macam2 lagi.
Kita tak pasti sumber asli ni boleh bertahan berapa lama lagi dan just in time lah untuk kita adapt renewable energy ni.
Lagi pun penggnaan sumber asli ni dikatakan penyumbang kepada pencemaran dan pemanasan global.

Sumber kepada renewal energy adalah:
1. Angin – Kincir angin
2. Cahaya suria – Solar
3. Air – Hidro Electrik
4. Tenaga ombak
5. Hujan
6. Geo terma.

Kesemua kat atas ni kita ada kat negara kita ni just the matter of to utilize and to exploit it.

PERKONGSIAN TENAGA SOLAR
Kalau dulu, kos nak menghasilkan tenaga oleh satu2 individu dengan menggunakan solar memerlukan modal yang besar iatu sekitar RM30 – RM50k.
Dan dari situ kita boleh membuat perkongsian dengan TNB (penyambungan kepada sistem grid negara) dan memeperolehi sedikit keuntungan selain dari dapat menjimatkan bil electrik rumah kita.
Tetapi oleh kerana kos yang tinggi, jadi tak ramai orang nak sertai.

Walau bagaimana pun, kaedah yag dicadangkan oleh kerajaan yang terbaru ni nampak lebih menarik.
Kontraktor atau syarikat sendiri yang membuat pemasangan dan diselenggarakan oleh syarikat tersebut bagi pihak individu atau syarikat yang berminat.
Ini seolah2 kontraktor yang bayar kepada invidiu atau syarikat ni.

Sudah tentu satu agensi kerjaan seperti TNB harus ada bagi membuat satu garis panduan atau standard sepcsifikasi yang ditetapkan dan yang penting adalah selamat.

PENGLIBATAN TESLA
Disebabkan perancangan dan komitmen negara kita terhadap renewal energy ini lah yang menjadikan Elon Musk melalui Tesla berminat untuk datang melabur ke Malaysia.

Kita sedia maklum bahawa Tesla mepunyai kereta elektrik maka readiness kepada tenaga elekrik amatlah penting untuk menghidupkan kereta tersebut.
Tak seperti tenaga elektrik sedia ada (konvensional), renewal energy ini special sikit kerana tenaga itu memepunyai kesinambungan dan bole dikitar semula.
Senang kata tenada tu tak akan habis. selagi ada nya sumber2 nya dan yang paling penting adalah ia mesra alam.
Maklumlah kan isu penamansan global sekrang ni yag menjadi sangat sensitif.

Kereta eletik ini adalah kenderaan masa depan dan akan datang ni negara kita memerlukan lebih banyak station tenaga.
Saya tak pasti samada TNB mampu atau tak menampung keperluan tenaga dari kereta elektrik ni tetapi ada cadagan untuk individu atau syarikat melibatkan diri dalam menghasilkan tenaga baru ni.

ELECTRIC STATION
Bila kereta elektrik semakin banyak di jalan raya, maka semakin tinggu jugak la keperluan kepada electric station ni.
Selain dari penguna boleh cas kereta di kediaman, dalam satu2 keadaan meraka perlu juga cas di electric staion.
Syarikat petroluem seperti Petronas, Shell, Petrol dan lain2 lain dah mula menyediakan perkhidmatan ni.
Stesyen petrol ni beroperasi secara hidbird iatu mempunyai 2 sumber iatu petrol/diesel dan dalam masa yang sama mempunyai perkhidmatan mengecas kereta elektrik. Sekarang ni masih sedikit.

Dan mugkin pada masa akan datang, terdapat electric station yang menyediakan perkhidmatan mengecas kereta elektrik berbayar tanpa ada petrol/diesel.
Kalau begitu operator ni tak perlu lagi kelulusan dari syarikat petroluem seperti petronas, Shell dll dan mungkin mereka hanya perlu deial dengan TNB?
Dan kalau ada tenaga lebihan yang tak terpakai, sudah tentu ia memerlukan kelulusan dari tnb jka kita mahu sumber tenaga baru tu disambung kena kepada sistem grid negara – www.seda.gov.my
Panel solar dipasang di atas bumbug bangunan stesyen dan mungkin boleh pasang sendiri dengan mematuhi standard dari TNB.

PETROL STATION VS ELECTRIC STATION?
Kelebihan electric staion ni, off course lah kita tak perlu lagi dengan keperluan mematuhi syarat dari syarikat peroleum dan boleh letakkan stasyen di lokasi mana2 saja yang dirasakan sesuai.
Kelemahan nya adalah tiaada lagi regulation untuk operate hanya electric station. Mungkin perlukan lesen yang berlainan.
Disadvantage petrol station ni, ia terpeluap dan perlu dia habis kan pad waktu tertentu jika tidak mereka akan kerugian manakala kalau leketrik tak berlaku seperti ni.

APA IMPAK RENEWABLE ENERGY KEPADA INDUSTRI PETROLEUM NEGARA?
Impak tu mungkin ada tetapi sangat sedikit.
Dah tentu setiap ada pengganti mesti ada satu phak yang akan ditinggalkan. Lagi pun sumber petroleum ni takkan boeh kekal lama tetapi perkara ni tak boleh dielakkan.
Lagipun ia ambil masa yang lama sebab maturity kepada kereta elektrik ni masih rendah.

SAHAM BERKAITAN ESG
Renewable energy ni adalah salah satu dari mekanisma syarikat yang bertaraf ESG.
ESG ni adalah singkatan kepada Environment, Social dan Governance.
Saham syarikat ESG ni telah saya dengar sejak 6 tahun dulu. Dan semakin banyak permintaan atas kesedaran orang ramai dengan pemanasan global dah pollution.

ADAKAH TENAGA NUKLEAR MERUPAKAN RENEWABLE ENERGY?
Jawapan nya adalah iya dan tidak. Iya kerana tenaga yang dihasilkan oleh tenaga nuklear plant adalah renewable.
Tetapi bahanapi iatu uranium yang diperlukan untuk “fission” tak renewable.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

× Pertanyaan? Whatsapp je!