Phillip Mutual Berhad Kick Start 2019

Saya berkesempatan untuk menghadiri kick start yang di organize oleh Phillip Mutual Berhad.

Bagi mereka yang tidak tahu, Phillip Mutual Berhad tergolong dalam kategori IUTA, setakat ini adalah the only UTMC yang mempunyai title Single License Investment.

Ini bermakna, Phillip Mutual Berhad mempunyai dana unit trust mereka sendiri dalam masa yang sama mereka mempunyai lesen untuk membawa dana-dana unit trust dari UTMC di Malaysia yang lain seperti di dalam gambar di bawah ini.

Oleh kerana kepelbagaian syarikat unit trust (UTMC) ini, maka ejen-ejen unit trust dari Phillip Mutual Berhad telah pun mengimplementasi kan ‘advisory approach’. Iatu mereka akan memilih unit trust yang terbaik sahaja untuk di sharekan kepada pelanggan. Mereka ini boleh saja dipanggil sebagai advisor instead of agent.

Phillip Mutual Berhad adalah tempat yang pertama saya menjejakkan kaki dalam industri pelaburan unit trust yang berbentuk advisory kerana ternyata pelanggan lebih gemar dengan kaedah ini disebabkan oleh flexibility dalam pelbagaikan portfolio pelaburan mereka. Selepas itu, baru lah saya mengambil lesen financial planner dan saya di attach kan dengan Phillip Wealth Planner.

Cara atau approach ini lah yang diapplikasi kan jugak oleh financial planner iatu berbentuk advisory.

Dalam kick start ini, mereka telah melancarkan dua kempen bagi tahun 2018 untuk para advisor mereka iatu pekej melancong ke Hawaii dan juga pekej melancong ke Perth secara percuma, jika mereka mencapai target masing-masing.

Personally, melalui pengamatan saya, hanya dua industri sahaja yang memberikan reward seperti ini kepada mereka yang achieve iatu industri unit trust dan juga industri takaful.

Industri-industri lain mungkin masih belum lagi dapat memberikan reward-reward sebegini kepada ejen-ejen, wakil-wakil mahupun penasihat-penasihat mereka.

Oleh itu saya amatlah menggalakkan untuk sesiapa tak kira apapun situasi pekerjaan, cuba ceburi dalam bidang ini. Masih banyak lagi peluang-peluang sebenarnya yang kita tidak ketahui. Ye lah rezki masing-masing kan.

Memang ada saja orang yang pandang rendah pada kerjaya dan industri ini dan tak kurang juga yang recognize kerjaya ini. Apa-apa pun, tiada sesiapa boleh menghalang anda dari berjaya dalam industri ini jika anda berusaha.

Ramai saja yang sudah berjaya dan tiap-tiap tahun berjalan ke luar negara tanpa keluarkan sedikit pun modal, berbanding orang yang memandang rendah pada kerjaya ini, mereka ini pergi melancong pun dengan mengeluarkan duit poket sendiri.

Mengapa harus keluarkan duit poket sendiri untuk melancong ke luar negara sedangkan ada yang percuma?

Azmarnizam Bin Omar

013 3330595

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

× Pertanyaan? Whatsapp je!